Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Ruiterbrug

Oranjebonnepolder

Ter hoogte van de Maeslantkering in Hoek van Holland ligt het recreatiegebied Oranjebonnenpolder. Om het netwerk van paden te verbinden met de recreatieve routes langs de Nieuwe Waterweg wordt een nieuwe spoorwegbrug gerealiseerd waar wandelaars, fietsers en ruiters te paard kunnen oversteken.

De typologie van de brug grijpt terug naar de 19de eeuwse ’covered bridges’ in de binnenlanden van Amerika. Dit waren overdekte houtconstructies in de vorm van een stal zodat paarden ‘vrijwillig’ overstaken en niet schrokken van opstuimend water of voorbijrazende locomotieven. Een praktische, illusionaire vondst die ook voor dit project een bruikbare oplossing biedt.

De constructie van de brug is tweeledig en bestaat uit een geknikt wegdek van beton met een houten bovenconstructie van vier kruislings gelamineerde portalen. Tezamen vormen zij een grondvast bouwwerk met een archetypisch silhouette. Om tot een verder doorgevoerde abstractie te komen, worden de houten geveldelen met grafietverf geschilderd en wordt het zadeldak bedekt met gepatineerd zink.

Project

:

Ruiterburg

Locatie

:

Oranjebonnepolder

Ontwerp

:

2016-

Status

:

In uitvoering

Opdrachtgever

:

Gemeente Rotterdam