28.11.24

Planpresentatie Algemene Rekenkamer

De Algemene Rekenkamer is al sinds 1868 gehuisvest aan het Lange Voorhout 8. Het gebouwencomplex wortelt in een belanghebbende bouwgeschiedenis van ruim zes eeuwen en transformeerde meermaals ingrijpend. De laatste grote wijziging vond plaats in de jaren ’90 van de vorige eeuw en betreft een grootschalige sloop-nieuwbouw. Aldo en Hannie van Eyck ontwierpen een unieke, veelvormige en kleurrijke uitbreiding achter het monumentale pand aan het Lange Voorhout.
 
De Algemene Rekenkamer is de onafhankelijke controleur van de Rijksuitgaven. Met die taak draagt het Hoog College van Staat bij aan het vertrouwen in de rechtsstaat en de overheid. Dat vertrouwen is niet vanzelfsprekend. Het vraagt om het continue aanscherpen van het eigen functioneren door het toepassen en inpassen van nieuwe werkprocessen en -technieken. Door de komst van digitaal werken, een sterke toename van het aantal onderzoeken dat jaarlijks wordt gepubliceerd en eigentijdse manieren van samenwerken is de werkwijze van de Algemene Rekenkamer sterk veranderd. Het huidige gebouw faciliteert en stimuleert die nieuwe werkwijze onvoldoende. De grotere, collectieve ruimtes die daar voor nodig zijn laten zich niet zonder meer inpassen in het bestaande gebouw.
 
En dat is een schone taak. Doordat dit gebouw het enige publieke gebouw van Aldo en Hannie Van Eyck is dat bovendien nagenoeg nog intact is, is ‘iets’ doen voor sommigen al te veel. Maar ‘niets’ doen is vanuit de optiek van ‘behoud door gebruik’ geen optie. Naast de ontegenzeggelijke erfgoedwaarde werden daarom de  verduurzamingsopgave en het gebruikers­perspectief nadrukkelijk onderdeel van de onwerpafwegingen. Het gebouw is na de verbouwing niet alleen geschikt voor hedendaags gebruik, maar bovendien ‘Fit for 55’ en zet met een energielabel A+++ een grote stap richting een Paris Proof Rijksmonument.
 
Verder werken aan een gebouw dat Aldo en Hannie van Eyck ontwierpen is uitdagend. Omdat het werk en de ontwerpoverwegingen die eraan ten grondslag liggen uniek zijn, vraagt het om continue alertheid: eerst begrijpen, dan ingrijpen. De ontwerpwerkzaamheden zijn daarom gestart met een uitgebreid cultuurhistorisch, bouwhistorisch, literatuur-, publicatie- en analytisch onderzoek én visuele observatie van het huidige gebruik. Daarmee kon in samenspraak met alle betrokkenen en voorafgaand aan alle ontwerpafwegingen een karakterschets van het gebouw worden opgesteld. Daarin worden die aspecten belicht die het gebouw van de Algemene Rekenkamer uniek maken en die bij de verbouwing behouden of gekoesterd moesten worden. Zoals bijvoorbeeld de niet roolijnvolgende stedenbouwkundige volumetrie, de meanderende en kleurrijke gangen met houten plafonds, de bibliotheek en het panoramische uitzicht van het restaurant.
 
Deze aspecten en ruimtes konden op basis van onderzoek en gebruikersgesprekken rekenen op draagvlak voor behoud omdat ze, ondanks persoonlijke voor- of afkeuren het gebruik nog steeds faciliteren. Met een beperkte reorganisatie bleek het bestaande gebouw veel ruimtelijke behoeftes moeiteloos in te kunnen lossen met behoud van deze kwaliteiten. Twee vraagstukken konden niet zondermeer worden ingepast. Dat was de behoefte aan een vindbare entree en de wens voor voldoende genereuze ontvangst-, ontmoetings,- en samenwerkings-ruimtes. Die vroegen door hun grote maat om een transformatie van het entreegebied in het monument en een herziening van het middenlid tussen monument en werkhuis.

27.11.24

Start bouw IJdoorn

Op woensdag 20 november was de feestelijke start van de bouw van IJdoorn in Amsterdam-Noord. Een bijzonder woonensemble van vijf grote woonhuizen rondom een kleurrijke tuin waar straks vooral veel senioren binnen hun eigen buurt kunnen verhuizen naar een passende woning.

Het project komt in nauwe samenwerking tot stand met: Ymere, HSB Bouw, Buro Sant en Co en Studio Wiki Somers.

25.10.24

Voorontwerp Museum Mayer van den Bergh gereed

Het voorontwerp van de renovatie en uitbreiding van Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen is gereed. Het naastgelegen stadspaleis, dat tot het jaar 2021 het districtshuis van de gemeente huisvestte, wordt opnieuw onderdeel van het museum. In de toekomst start het museumbezoek in deze voormalige residentie van de familie Mayer van den Bergh. Op het achterterrein wordt de centrale binnenkoer ontpit en wordt er een nieuwe, rondgaande uitbreiding gepland voor wisselende exposities en een educatieruimte.

Bekijk video

21.10.24

Dutch Design Week

Na drie succesvolle maanden in het Keilepand reist de tentoonstelling HOW TO BUILD IN 2030? door naar de Dutch Design Week in Eindhoven!

Vanaf het Koelhuis terrein verkent de tentoonstelling het verleden, het heden en de toekomst van onze gebouwde omgeving en richt zich op twee gebieden: de Merwe-Vierhavens in Rotterdam en de industriële Kanaalzone in Eindhoven, die beide op het punt staan te transformeren in levendige hubs voor wonen en werken.

De tentoonstelling is van 19 t/m 27 oktober dagelijks geopend tussen 11:00 en 18:00 uur op het Koelhuis terrein.

Lees meer

14.10.24

werk, bauen+wohnen

De Fierenshoven zijn gepubliceerd in het Zwitserse vakblad ‘werk, bauen+wohnen’. Florian Heilmeyer beschrijft het project onder de veelzeggende titel ‘Widerstand gegen Abriss lohnt sich’ en staat in het bijzonder stil bij de sloopprotesten van de Antwerpse krakersbeweging en de behoedzame renovatie van dit interbellum monument.

Lees meer

12.10.24

Vensterbank

De ‘Kop van de Boezem’ in Nieuw Kralingen is bijna gereed. Bijzondere aandacht is gegaan naar de drempelovergangen tussen binnen en buiten zoals bijvoorbeeld de betonnen vensterbanken aan het toekomstig buitenterras.

Binnenkort meer

09.10.24

Woven Landscape in Museum Landgoed Fraeylemaborg

Vanuit de Allersmaborg in Ezinge maakt textielkunstenaar Annie Vriezen geweven vloerkleden, batik en applicaties uit de jaren zestig tot en met negentig. Haar werk is internationaal tentoongesteld en te zien in kerken, overheidsgebouwen en particuliere woningen. Vriezen volgde haar eigen pad, geïnspireerd door het Groningse landschap en het leven op de Allersmaborg. In 2024 viert Annie Vriezen haar 90ste verjaardag. Een moment om terug te blikken en haar bijdrage aan de textielkunsten van het Noorden te vieren.

De tentoonstelling blikt ook vooruit. In 2022 ontwierp Aleksandra Gaça in nauwe samenwerking met HCVA de wandbekleding voor de nieuwe raadszaal van het stadhuis in Groningen. Een voorbereidend paneel van haar 36 panelen ‘Woven Landscape’ is in de tentoonstelling te zien. In Vriezen en Gaça komen verleden en heden samen. Een Nederlandse vrouw die leerde weven in Polen en een Poolse kunstenaar die leerde weven in Nederland, beiden geïnspireerd door het Groningse landschap en de eindeloze mogelijkheden van de textielkunst.

Te zien tot 30 maart 2025

Annie Vriezen /
Museum Landgoed Fraeylemaborg

08.10.24

Architectuur in transitie: de proef op de som

Op uitnodiging van Archined bezocht Ninke Happel de tentoonstelling ‘Nature of Hope’ en twee van de vele events die de IABR (Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam) dit jaar heeft georganiseerd. Het vroeg inspanning, ze moest zichzelf vermanend toespreken, maar uiteindelijk ervaarde ze het als een verrijking.

Lees recensie