15.11.22

Lecture Leibniz Universität Hannover

At the invitation of Studio Kempe Thill, Ninke Happel gives a lecture as part of the lecture series ‘Architecture in the Age of Neoliberalism’. The upcoming winter semester 22/23 is dedicated to MONUMENT.

Tuesday, December 6th 2022, 6pm

Leibniz Universität Hannover
Fakultät für Architektur und Landschaft
Institut für Entwerfen und Gebäudelehre

15.11.22

Lieven de Key lezing 2022

Op 22 november aanstaande zal Ninke Happel de Lieven de Key lezing 2022 verzorgen, vernoemd naar de eerste stadsbouwmeester van Haarlem Lieven de Key (1560–1627). Het thema van dit jaar is ‘Monumentenzorg & Erfgoed’.

10.11.22

Lecture ‘Spaces of Display’

As part of the lecture series ‘Spaces of Display’ at the TU Delft, Floris Cornelisse will talk about scenography and the reconciliation of building, object and storyline.

TU Delft, 25th of November, 13:45

03.11.22

Winnaar ARC Award 2022!

De Tijdelijke huisvesting van de Eerste Kamer en Raad van State door Happel Cornelisse Verhoeven is de winnaar van de ARC22 Interieur Awards!

De jury prijst de beheersing, het vakmanschap, de eenheid in vormentaal en de gevonden tijdelijke samenhang tussen een historisch stadspaleis, Huis Huguetan, en een jaren ’80 gebouwencomplex. “Het is een tijdelijke oplossing maar de ingreep voelt niet tijdelijk aan. De beeldkwaliteit is niet tijdelijk.”

De ogenschijnlijke eenvoudige oplossing van ‘decorbouw’ roemt de jury. “Het decor fungeert als betekenisgeving binnen de politieke krachtvelden.” De gelaagdheid van details zijn knipoogjes naar de decoratie in het Binnenhof, maar dan in een geabstraheerde vorm.

Gevoelsmatig ervaarde de jury de tijdelijke ingreep niet als invasief. “Het ontwerp straalt een warme menselijke sfeer uit.” De hoge mate van losmaakbaarheid, en het spel van verhulling met de technische apparatuur kon de jury wederom uitermate waarderen. “Het hele ontwerp is als het ware een binnenvoering in een bestaande jas.” Happel Cornelisse Verhoeven Architecten hebben door het tijdelijke karakter van de opgave een zekere ontwerpvrijheid kunnen ervaren. Dit alles binnen de politieke en budgettaire druk deze opdracht met zich meebracht. “Het is een consequent ontwerp dat getuigt van een zekere monumentaliteit.”

12.10.22

Exhibition ‘The Grand Home’

Happel Cornelisse Verhoeven is participating in the exhibition ‘The Grand Home’.

The exhibition proposes an exploration of the current notion of the ‘house’ in Europe by presenting a parallel between ‘town houses’ and ‘rural houses’. The question is contemplated through its types, its archetype even; and its varying interpretation through the 19th and 20th century, across the urban, suburban, and rural landscapes. Instead of taking a critical approach, this exhibition attempts to return to the original definition of the ‘house’, and presents contemporary versions of its programs and morphologies.

The exhibition an initiative by Édouard Ropars and Antoine Collet, architects and teachers at ENSA Paris-Malaquais and ENSA Paris-Est.

Opening:
13.10.22 from 18:00

Location:
Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Vilette
144, Avenue de Flandre – 75019 Paris

04.10.22

Lecture ‘Heritage & Architecture’

Op uitnodiging van de Sectie Heritage & Architecture geeft Ninke Happel op 4 oktober een lezing aan de TU Delft.

20.09.22

Lecture ‘Little fiels, long horizons’

Op 28 september geeft Floris Cornelisse een lezing over het werk van HCVA in het kader van de lezingenserie ‘Design by thinking of…’, een initiatief van het Amsterdamse redactie-collectief Bergplaats, Ard de Vries Architecten, Office Winhov en Moriko Kira Architect.

28 september 19:30, Tolhuistuin Amsterdam

20.09.22

KNB Masterclass Baksteen 22

De 22ste editie van de KNB Masterclass Baksteen staat in het teken van de ‘baksteen als beeld van de stad’. Floris Cornelisse zal ingaan op het thema aan de hand van voorliefdes en praktijkvoorbeelden.

Lees meer