Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Centrale Werkplaats

Tilburg

De Stadscampus maakt onderdeel uit van de Tilburgse Spoorzone en ligt ingesloten tussen het nieuwe stationsplein en de voormalige werkplaatsen van de Staatsspoorwegen aan de noordzijde van het spoor. Het stadsontwerp bestaat uit een ensemble van drie gebouwen gegroepeerd rondom een centraal binnenhof dat toegang biedt tot de achterliggende locomotiefhal, een industrieel monument waarin de stadsbibliotheek gehuisvest zal worden.

Grenzend aan de Burgemeester Brockxlaan wordt het ensemble geflankeerd door een woontoren met circa 120 appartementen. Dit erkergebouw kent een klassieke ordening van piëdestal, schacht en kroon. Tezamen vormen zij een monolitisch postuur met een verticale geleding van bakstenen pilasters en baywindows.

De plattegrond heeft een rationele bouwstructuur met een compacte kern en een periferie van appartementen en erkers. Deze erkers vormen een geluidsluwe buitenruimte die op zomerdagen kan worden opengezet met verticale schuifpuien en tijdens de winterdagen als geïsoleerde kamer bij het appartement kan worden betrokken.

 

Project

:

Stadscampus

Locatie

:

Tilburg

Ontwerp

:

2014 -

Status

:

Bouwvoorbereiding

Opdrachtgever

:

SDK Vastgoed