Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Stadhuis Groningen

Groningen

Stadhuis Groningen is een neoclassicistisch monument en werd in 1774 ontworpen door Jacob Otten Husley. Het gebouw werd aanvankelijk geconcipieerd als een U-vormige typologie met een eigenstandige positie op de Grote Markt maar werd al spoedig vervolledigd tot een alzijdig volume. Hoewel het exterieur een gaaf en intact beeld geeft van het initiële ontwerp is het interieur het resultaat van vele verbouwingen zonder een richtinggevende visie. Op basis van de cultuurhistorische waardestelling worden de gevels in oude luister herstelt, de ontsluiting stijlvast gerestaureerd en de periferie van werk- en vergaderkamers voorzien van een nieuw, samenhangend kleur- en materialenpalet.

Binnen het kader van de restauratieve werkzaamheden zal het stadhuis worden voorzien van een nieuwe raadzaal op de zolderverdieping omdat de huidige vergaderruimte op het gelijkvloers is verouderd en te krap bemeten om alle leden te huisvesten. De nieuwe zaal geeft ruimte aan 45 raadsleden en een ruime publieke tribune. De typologie van de zaal volgt de axiale symmetrie-as van het monument en is te bereiken via de bestaande houten hoofdtrap en een nieuw liftcluster. Om het idee van de ‘Raad op Zolder’ kracht bij te zetten, wordt de raadzaal volledig in hout opgetrokken en gearticuleerd met een transparant cassetteplafond. Een hedendaagse wandbespanning zorgt voor akoestisch comfort en geeft de ruimte een tactiele schittering.

In het hart van het gebouw wordt de tussenvloer die in de jaren 90 werd geconstrueerd verwijderd zodat een drielaagse burgerzaal ontstaat die in direct contact staat met de Grote Markt. Nieuwe voorzetgevels interieuriseren de ruimte tot een drie-dimensionale vlakverdeling waarachter de benodigde technieken worden geïntegreerd. De burgerzaal zal onder andere worden gebruikt voor recepties, tentoonstellingen, debatten en ceremonies.

Project

:

Stadhuis Groningen

Locatie

:

Groningen

Ontwerp

:

2017 -

Status

:

Definitief ontwerp

Opdrachtgever

:

Gemeente Groningen