De Christus Koning Kerk is gelegen in de wijk Vrieheide in Heerlen en staat symbool voor de vooruitstrevende tijdgeest gedurende de wederopbouwperiode die samenviel met de economische bloei van de mijnindustrie. Het rijksmonument is in 1961 ontworpen door architect Jozef Fanchamps en vormt het sluitstuk van een expressief oeuvre binnen de Zuid-Limburgse kerkarchitectuur van na de oorlog.
De kerk bestaat uit een kubusvormige bovenzaal met een ingesnoerd onderlichaam waarin de dagkerk was gesitueerd. Naast de kerk staat een betonnen campanile die samen met het voorliggende kerkplein een hecht, stedenbouwkundig ensemble vormen binnen de wijk. De draagconstructie is beeldbepalend en wordt gekenmerkt door een betonskelet van gepaarde kolommen waartussen een vliesgevel van glasbouwstenen is gevat in betonnen cassettes.
Om het monument geschikt te maken voor de toekomst wordt de kerk herbestemd tot regionale archiefbewaarplaats met kantoren voor de medewerkers van het Rijckheyt archief van Historisch Goud. Daartoe worden de gevels geconsolideerd en wordt in het centrum van de kerk een losstaand volume geplaatst waarin de archiefdepots, een studiezaal, een ruimte voor lezingen en exposities en een horecagelegendheid zijn ondergebracht. Het souterrain zal binnen de contour worden vergroot voor kantoren, een quarantaineruimte en installatietechnische functies.
Het nieuwe volume bestaat uit een wit serene gevelconstructie en volgt het vierkantraster van de kerk. Op die manier worden oud en nieuw letterlijk op dezelfde as gezet. Aan de entreezijde wordt een zone vrij gehouden waardoor een royale ontvangsthal ontstaat en men het ‘hemelse licht’ van de kerk in volle hoogte kan blijven aanschouwen.
Project
:
Regionaal archief
Locatie
:
Heerlen
Ontwerp
:
2017
Status
:
Start Voorlopig Ontwerp
Opdrachtgever
:
Gemeente Heerlen