Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Leuvenhavenpaviljoen

Rotterdam

De Leuvehaven ligt in het centrum van Rotterdam en is een uniek en open gebied dat wordt gekenmerkt door een veelkleurig, maritiem decor. Het verouderde Leuvehavepaviljoen, parallel aan de Schiedamsedijk, zal worden afgebroken om zo het visueel-fysieke contact met de haven te verbeteren. De fundering van het paviljoen zal worden hergebruikt.

De belangrijkste inzet van het plan is om het gebouw zo compact mogelijk te maken omwille van een open spatiëring richting de haven. Daartoe wordt het heterogene programma over drie verdiepingen gestapeld; het kadenivo met aangelegen werkplaatsen, het dijknivo waar het Haveninformatiepunt kan worden bezocht en het terrasnivo met toegang tot het cafe/restaurant. Tezamen zorgen zij voor een levendige synergie die betekenis geeft aan een dynamisch en sociaal stadsleven.

De architectuur van het paviljoen is ingetogen en biedt een rustige achtergrond tegen het dynamische theaterspel op het water. Een solide plint breekt de hoogte van het paviljoen en continueert het dijklichaam aan weerszijde van het gebouw. Twee overkragende balustraden benadrukken de horizontaliteit en brengen het gebouw in proportionele balans. Deze borstweringen bestaan uit stalen, getordeerde striphekken en zorgen voor een graduele verfijning naar boven toe. In de avond wordt de ritmering op een subtiele manier waarneembaar.

Project

:

Leuvenhaven Paviljoen

Locatie

:

Rotterdam

Ontwerp

:

2016

Status

:

2de Prijs

Opdrachtgever

:

Gemeente Rotterdam