Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Wisselspoor

Leuven (B)

’t Wisselspoor is een dynamische locatie temidden van de Centrale Werkplaatsen in leuven; een voormalig spoorwegemplacement van de Nationale Belgische Spoorwegen. Op deze plek heeft HCVA een stedelijk kind- en gezinsvriendelijke woongebouw ontworpen dat als een alzijdig ’passtuk’ betekenis geeft aan de omliggende, open ruimtes; het langgerekte Treinpark, het stedelijke Blauwputplein en het meer intieme Werfplein ten zuiden van de locatie.

Het programma is gerangschikt in een U-vormig gebouw dat zich volledig richt op het zuiden. Op die manier wordt het Werfplein optisch vergroot en profiteren de gezinsappartementen van een gunstige zonoriëntatie. In de plint van het gebouw bevindt zich een conservatorium aan het Blauwputplein en een kinderdagverblijf dat is gegroepeerd rondom een centraal gelegen binnenhof aan het Werfplein. Ruime entreehallen bieden toegang tot de bovengelegen maisonnettewoningen die steeds over twee verdiepingen in een open galerij worden ontsloten rondom het centrale hof. Deze verbrede galerijen kunnen tot dicht bij de woning worden toegeëigend en bevorderen informeel burencontact.

De grondplannen kennen een diversiteit van 2-, 3-, en 4-kamerwoningen waarbij de maisonnettes rondom het hof specifiek zijn ontworpen voor jonge gezinnen. De woningen zijn gericht op dagdagelijkse gemakken zoals decentrale bergruimtes, een royale hal, een lichte familiekamer en functionele wasvoorzieningen. Aan de buitenzijde van het gebouw bezit iedere woning een buitenerker die, in gesloten stand, effectief bij de woning kan worden betrokken.

Project

:

Woongebouw Wisselspoor

Locatie

:

Leuven (B)

Ontwerp

:

2016

Status

:

2de Prijs

Opdrachtgever

:

AG Stadsontwikkeling Leuven