Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

North Holland Archives

The North Holland Archives are located in the centre of Haarlem and consist of three linked buildings around a garden courtyard. The garden side of the pre-existing reading room was replaced by a bronze-coloured facade construction with a central main entrance directly opposite a magnificent old copper beech. The new elevation conforms to the height of the string courses of the former orphanage. The reading room is cadenced by a steel construction of columns and continuous beams. The new furniture, positioned between the columns as freestanding objects, is made of clear-stained oak. Light fittings, table frames, handles and labels are in brown powder-coated brass. The limited palette of materials and the rigid arrangement of the furniture creates a balance between a generous public space and an intimate reading room.

Project

:

North Holland Archives

Location

:

Haarlem

Design phase 1

:

2010- 2013

Design phase 2

:

2015-

Status

:

Built

Client

:

Rijksgebouwendienst

Signage

:

Stout/Kramer

Photography

:

Karin Borghouts

Winner ARC-Award 2013

:

Nomination Lieven De Keypenning

‚Äč