Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
Image of
1 / x

Bosrijk

Eindhoven

Eight freestanding patio villas were built on Groenplaats Bosrijk, a former defence department site in Meerhoven. The dwellings, which are closely framed by new and existing trees, are arranged as discrete, rotated volumes in the landscape and are accessed via a looping forest road offering diagonal perspectives between the trees and buildings. Together the woodland villas define a shared green domain. Instead of private gardens, each villa is organized around a central patio which provides access to the terraces above. The rooms around the patio describe a cruciform plan. Generous floor-to-ceiling window openings turn towards their surroundings, allowing internal perspectives from inside to inside via the outside.

Project

:

Groenplaats Bosrijk

Location

:

Eindhoven

Design

:

2010-2012

Status

:

Built

Client

:

Bloom Vastgoedontwikkeling

Landscape architect

:

Vliet Landscapes

Nomination

:

Dirk Roosenburgprijs 2015

‚Äč