Op de centrale as van de Rotterdamse Diergaarde ligt het voormalige Roofdierenverblijf, een neobarok rijksmonument van architect Sybold van Ravesteyn. In dit langgerekte gebouw zal, na het vertrek van de leeuwen, een groep Gelada’s worden gehuisvest, een actieve bavianensoort uit het hooggebergte van Ethiopië.

Om het monument geschikt te maken voor de toekomst wordt het monument gerestaureerd en uitgebreid met een buitenkooi aan de pleinzijde, voortbouwend op de huidige ‘wachtgevel’ waar ooit een aquarium was voorzien. Op die manier krijgt het centrale plein tegenover de Rivièrahal weer een herkenbaar adres bij binnenkomst en wordt de stedenbouwkundige disbalans hersteld.

De nieuwe buitenkooi volgt de contour van het geplande aquarium waarbij de hoeken worden afgerond voor een meer vloeiend verloop naar het achtergelegen gebied en het volume licht wordt ingesnoerd zodat het zicht op de markante schoorsteen gehandhaaft blijft. Het basement van de kooi wordt geritmeerd door een betonnen portaalconstructie en neemt de hoogte van het huidige gebouw over. Bovendaks zorgt een stalen gewelfconstructie voor extra klimhoogte en geeft het gebouw een gracieus silhouet.

Project
Geladaverblijf

Locatie
Rotterdam

Ontwerp
2015

Prijsvraag
1ste prijs

Opdrachtgever
Diergaarde Blijdorp

Geladaverblijf / Diergaarde Blijdorp

Op de centrale as van de Rotterdamse Diergaarde ligt het voormalige Roofdierenverblijf, een neobarok rijksmonument van architect Sybold van Ravesteyn. In dit langgerekte gebouw zal, na het vertrek van de leeuwen, een groep Gelada’s worden gehuisvest, een actieve bavianensoort uit het hooggebergte van Ethiopië.

Om het monument geschikt te maken voor de toekomst wordt het monument gerestaureerd en uitgebreid met een buitenkooi aan de pleinzijde, voortbouwend op de huidige ‘wachtgevel’ waar ooit een aquarium was voorzien. Op die manier krijgt het centrale plein tegenover de Rivièrahal weer een herkenbaar adres bij binnenkomst en wordt de stedenbouwkundige disbalans hersteld.

De nieuwe buitenkooi volgt de contour van het geplande aquarium waarbij de hoeken worden afgerond voor een meer vloeiend verloop naar het achtergelegen gebied en het volume licht wordt ingesnoerd zodat het zicht op de markante schoorsteen gehandhaaft blijft. Het basement van de kooi wordt geritmeerd door een betonnen portaalconstructie en neemt de hoogte van het huidige gebouw over. Bovendaks zorgt een stalen gewelfconstructie voor extra klimhoogte en geeft het gebouw een gracieus silhouet.

Project
Geladaverblijf

Locatie
Rotterdam

Ontwerp
2015

Prijsvraag
1ste prijs

Opdrachtgever
Diergaarde Blijdorp