De bouwlocatie voor het nieuwe CNME ligt precies op de rand van het historische landgoed Schothorst en de open landerijen daaromheen. Het landgoed is exemplarisch voor de Engelse landschapsstijl en wordt inmiddels geflankeerd door diverse, omhaagde tuinen zoals volkstuinen, een boomgaard en een Middeleeuwse boerenerf. Een educatieve leertuin geeft het CNME een volwaardige plek en completeert deze tuinenzoom. Het gebouw is ontworpen als eigentijds ‘tuingebouw’; een éénlaags gebouw met een opklimmend silhouet naar de bosrand. Het gebouw heeft een compacte kern met een centrale ontvangsthal. Vanuit deze hal wordt een flexibele krans van kamers ontsloten met directe toegang tot de educatieve tuin en het omliggende landschap. Het gebouw is volgens de passief standaard ontworpen en wordt energetisch enkel gevoed door hernieuwbare bronnen.

Project
Centrum voor Natuur- en Milieueducatie

Locatie
Amersfoort

Ontwerp
2013

Status
Prijsvraag

Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort

CNME / Amersfoort

De bouwlocatie voor het nieuwe CNME ligt precies op de rand van het historische landgoed Schothorst en de open landerijen daaromheen. Het landgoed is exemplarisch voor de Engelse landschapsstijl en wordt inmiddels geflankeerd door diverse, omhaagde tuinen zoals volkstuinen, een boomgaard en een Middeleeuwse boerenerf. Een educatieve leertuin geeft het CNME een volwaardige plek en completeert deze tuinenzoom. Het gebouw is ontworpen als eigentijds ‘tuingebouw’; een éénlaags gebouw met een opklimmend silhouet naar de bosrand. Het gebouw heeft een compacte kern met een centrale ontvangsthal. Vanuit deze hal wordt een flexibele krans van kamers ontsloten met directe toegang tot de educatieve tuin en het omliggende landschap. Het gebouw is volgens de passief standaard ontworpen en wordt energetisch enkel gevoed door hernieuwbare bronnen.

Project
Centrum voor Natuur- en Milieueducatie

Locatie
Amersfoort

Ontwerp
2013

Status
Prijsvraag

Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort