Op het voormalige defensieterrein in Meerhoven heeft HCVA een woonensemble ontworpen van acht vrijstaande patiovilla’s. Een passe-partout van bestaande en nieuwe bomen omarmen de woningen tot dichtbij de gevel. De woonhuizen staan als losse, gedraaide volumes in het landschap en worden ontsloten door een lusvormige bosweg zodat overhoekse perspectieven ontstaan tussen de bomen en de bouwvolumes. De bosvilla’s definiëren tezamen een collectief park dat het gezamenlijke domein is van de nieuwe bewoners.

De villa’s bezitten geen tuinkavels maar zijn allen georganiseerd rondom een centrale patio, het kloppende hart van de woning. Rondom de patio zijn alle kamers in een open verbinding gegroepeerd en kan men vrij rondlopen. Speelse doorkijkjes maken dat er op ieder moment contact kan zijn met anderen in huis. Grote raampartijen, schuifpuien en dakterrassen zorgen ervoor dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt en het landschap maximaal wordt beleefd.

De architectuur is teruggebracht tot een eenvoudig en kubistisch idioom. Een beperkt materialenpalet van grijstinten zorgt voor een ‘fond-de-teint’, een zachte grondtoon dat het ensemble bijeen houdt tegen een achtergrond van naaldbomen, rododendrons en wilde bloemen.

Project
Groenplaats Bosrijk

Locatie
Eindhoven

Ontwerp
Fase 1 / 2010-2012
Fase 2 / in voorbereiding

Status
Gerealiseerd

Opdrachtgever
Bloom Vastgoedontwikkeling

Landschapsarchitect
Vliet Landscapes

Nominatie
Dirk Roosenburgprijs 2015

Bosrijk / Eindhoven

Op het voormalige defensieterrein in Meerhoven heeft HCVA een woonensemble ontworpen van acht vrijstaande patiovilla’s. Een passe-partout van bestaande en nieuwe bomen omarmen de woningen tot dichtbij de gevel. De woonhuizen staan als losse, gedraaide volumes in het landschap en worden ontsloten door een lusvormige bosweg zodat overhoekse perspectieven ontstaan tussen de bomen en de bouwvolumes. De bosvilla’s definiëren tezamen een collectief park dat het gezamenlijke domein is van de nieuwe bewoners.

De villa’s bezitten geen tuinkavels maar zijn allen georganiseerd rondom een centrale patio, het kloppende hart van de woning. Rondom de patio zijn alle kamers in een open verbinding gegroepeerd en kan men vrij rondlopen. Speelse doorkijkjes maken dat er op ieder moment contact kan zijn met anderen in huis. Grote raampartijen, schuifpuien en dakterrassen zorgen ervoor dat de grens tussen binnen en buiten vervaagt en het landschap maximaal wordt beleefd.

De architectuur is teruggebracht tot een eenvoudig en kubistisch idioom. Een beperkt materialenpalet van grijstinten zorgt voor een ‘fond-de-teint’, een zachte grondtoon dat het ensemble bijeen houdt tegen een achtergrond van naaldbomen, rododendrons en wilde bloemen.

Project
Groenplaats Bosrijk

Locatie
Eindhoven

Ontwerp
Fase 1 / 2010-2012
Fase 2 / in voorbereiding

Status
Gerealiseerd

Opdrachtgever
Bloom Vastgoedontwikkeling

Landschapsarchitect
Vliet Landscapes

Nominatie
Dirk Roosenburgprijs 2015