BSGO De Spreeuwen bestaat uit een bonte aaneenschakeling van gebouwen en pleinen en is gesitueerd op een langwerpig kavel. Een drukke bouwevolutie maakte dat de school door de jaren heen stelselmatig werd uitgebreid tot een heterogeen complex. Omdat het lokalenbestand niet meer toereikend was, kwam er opnieuw nood aan tien nieuwe kleuterklassen en een overdekt speelplein.

Het ontwerp stapt af van de pandsgewijze bouwtrend door het programma gespiegeld te rangschikken tegen het huidige kleuterblok. Een symmetrische entree vormt het hart tussen de oude en nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waarvandaan de kleuterklassen worden bereikt. Deze buitenspeelkas vormt het collectieve hart van de school, een plek van samenkomst en stilte waar de seizoenen langzaam passeren.

De nieuwbouw vormt bouwkundig een citaat van de oudbouw; constructie, bouwhoogtes en geveldelen worden overgenomen. Om beide vleugels tot een collectief te smeden is de gevel voorzien van een zandkleurige vertinlaag en zorgt een continue dakranddetaillering voor een uniform silhouette.

Project
Basisschool de Spreeuwen

Locatie
Mechelen (B)

Ontwerp
2011-2015

Status
Opgeleverd

Opdrachtgever
GO! Onderwijs voor de Vlaamse Gemeenschap

Fotografie
Karin Borghouts

Nominatie
ARC Award 2015

Basisschool / Mechelen

BSGO De Spreeuwen bestaat uit een bonte aaneenschakeling van gebouwen en pleinen en is gesitueerd op een langwerpig kavel. Een drukke bouwevolutie maakte dat de school door de jaren heen stelselmatig werd uitgebreid tot een heterogeen complex. Omdat het lokalenbestand niet meer toereikend was, kwam er opnieuw nood aan tien nieuwe kleuterklassen en een overdekt speelplein.

Het ontwerp stapt af van de pandsgewijze bouwtrend door het programma gespiegeld te rangschikken tegen het huidige kleuterblok. Een symmetrische entree vormt het hart tussen de oude en nieuwe vleugel en biedt toegang tot een overdekte buitenspeelkas waarvandaan de kleuterklassen worden bereikt. Deze buitenspeelkas vormt het collectieve hart van de school, een plek van samenkomst en stilte waar de seizoenen langzaam passeren.

De nieuwbouw vormt bouwkundig een citaat van de oudbouw; constructie, bouwhoogtes en geveldelen worden overgenomen. Om beide vleugels tot een collectief te smeden is de gevel voorzien van een zandkleurige vertinlaag en zorgt een continue dakranddetaillering voor een uniform silhouette.

Project
Basisschool de Spreeuwen

Locatie
Mechelen (B)

Ontwerp
2011-2015

Status
Opgeleverd

Opdrachtgever
GO! Onderwijs voor de Vlaamse Gemeenschap

Fotografie
Karin Borghouts

Nominatie
ARC Award 2015